Op 4 mei 2023 ben je van harte welkom op de eerste editie van onze jaarlijkse Menso-inspiratiedag! 


Leerrijk én gezellig, inspirerend, uitdagend én bruisend. 

 

Menso-abonnee of (nog) niet, aan de hand van ons programma gaan we met elkaar in gesprek over de betekenis van kwaliteitsvolle zorg, waarbij jouw cliënt, zijn naasten en jouw medewerkers actieve en gelijkwaardige partners zijn in wonen, zorg en leven.


We starten met een boeiende keynote door Teun Toebes, die ruim twee jaar geleden in een verpleeghuis gaan wonen is om te ervaren hoe mensen met dementie leven en om van hen te leren.

Schrijf je in 

en garandeer jouw plaats!


Deelname aan de Menso-inspiratiedag is gratis voor 1 deelnemer per huis met een Menso-abonnement.


Deelnameprijs voor niet-Menso-abonnees of vanaf de 2de deelnemer per huis met een Menso-abonnement: 

  • 95 EUR excl. BTW bij inschrijving voor 27 maart (early bird)
  • 135 EUR excl. BTW bij inschrijving tussen 27 maart en 27 april (late bird)


Inbegrepen: lunch en boek 'Verpleegthuis' van Teun ToebesProgramma: Graag de presentaties er even op nalezen? Dat kan hier.


12u - 13u


Ontvangst met netwerklunch


13u - 13u20

Welkom door Prof. Dominique Verté, voorzitter Menso vzw 


13u20 - 14u15

Keynote door Teun Toebes (1999)


Teun staat voor een betere wereld voor mensen die leven met dementie, want hij vindt dat ieder mens recht heeft op een zo'n goed mogelijke levensstandaard, ongeacht leeftijd of diagnose. Daarom is hij ruim twee jaar geleden gaan wonen in een verpleeghuis om te ervaren hoe mensen met dementie leven en om van hen te leren. Want alleen door naar mensen met dementie zelf te luisteren, kunnen wij hen en daarmee tegelijk onze wereld veranderen. Want het is volgens Teun hoogtijd dat die werelden samenkomen!


14u15 - 14u45"Menso sluit in de praktijk perfect aan bij wonen & leven", getuigt Ouderenzorg Glorieux 

Twee jaar geleden koos Ouderenzorg Glorieux voor een cultuur-kanteling waarbij ze streven naar maximale betrokkenheid van bewoners, hun naasten en medewerkers door structureel in gesprek te blijven, hen mee verantwoordelijkheid te laten opnemen en hen de regie, zinvolheid en verbondenheid te geven die ze zoeken.
Regie en autonomie, zich thuis voelen, verbondenheid, betekenisvolheid, zelfwaardegevoel, hoop en vertrouwen zijn de rode draden die ze zowel in het wonen & leven-verhaal als in het Menso-verhaal terugvinden.
Menso biedt hen een theoretisch kader tot nadenken over alle facetten van onze zorg- en dienstverlening. Het traject wonen & leven reikt hen handvaten om hierrond met alle betrokken partijen concreet aan de slag te gaan.
De combinatie van beide verhalen vormt het DNA van hun voorziening en is de basis om samen te bouwen aan hun woonzorgcentrum van de toekomst.

Presentatie: Vicky Saveyn, kwaliteitscoördinator Ouderenzorg Glorieux


14u45 - 15u25

Pauze
15u25 - 15u55


Het kwaliteitshuis van Veilige Have

Kwaliteitsmanagement vormt samen met Strategie en Beleid de basis van Menso. Alles start met een duidelijk kwaliteitsbeleid dat gecommuniceerd wordt binnen de organisatie. Je bepaalt de richting en stelt daarna inhoudelijke werkgroepen op die aan de slag gaan om werkwijzen te optimaliseren. 

Veilige Have in Aalter illustreert dit aan de hand van hun kwaliteitshuis.

 

Presentatie: Barbara Mouton, Veilige Have en Pauline Bossuyt, Menso-coach RS health


15u55 - 16u25Co-creatie out of the box

Regie hebben, eigen levensinvulling, op eigen tempo, verderzetten van routines, ... zijn belangrijke aspecten bij wonen en leven in een woonzorgcentrum. Uiteraard doet een organisatie er alles aan om dit te bereiken voor de cliënt en streven de medewerkers naar een zo hoog mogelijke zelfstandigheid. 

Menso wil echter meer! Diezelfde cliënt mag ook invloed hebben op het geheel van wonen, leven en zorg in de organisatie: processen, producten, gebruikte materialen, brainstormen, ... Als 'eindgebruiker' in een woonzorgcentrum kan die cliënt ook mee nadenken, beslissen en creëren.  

Wat is die co-creatie dan concreet? Hoe kan je voor en vooral samen met zowel de cliënt, de naaste als de medewerker meerwaarde creëren binnen je organisatie? Dit illustreren we met een aantal voorbeelden van succesvolle co-creatie.


Presentatie: Stefaan Coenen, Menso-coach Probis en Ingrid Dreessen, ZOG Genk


16u25 - 16u55Pyxicare Flow, de nieuwste ontwikkelingen

Presentatie: Jurgen Berden en Bert Paepen, Pyxima

16u55 - 17u

Afsluiting