Complexe kwesties waar je bij je kwaliteitsproject tegenaan loopt, inspirerende succesverhalen en praktijkcases: in de Menso-kenniskring heeft diepgaande, persoonlijke kennisdeling de hoogste prioriteit. 

Op 29 februari stelde WZC Mayerhof haar deuren open voor de kenniskring. Uniek én boeiend!

 

Hoe waarborgen directeur Jean-Pierre Waterkeyn en hoofd bewonerszorg Nathalie Goovaerts van WZC Mayerhof een kwalitatief hoog niveau van zorg? Vanuit meten is weten en door heel veel gerichte acties te nemen om te verbeteren.  Zo kregen we veel inspirerende voorbeelden en konden we die ook zelf ter plaatse beleven:  een bus/tramhalte nabij de lift van de beschermde afdeling zorgt voor herkenning en een rustpunt, een berkenbos dat de liftdeuren maskeert en vluchtgedrag beperkt, badzorgkundigen die een uitgebreid relaxatiebad in een wellnessruimte verzorgen, een snoezelruimte om in alle zachtheid met aangepaste klank en lichteffecten tot rust te komen, ...

Twee interactieve workshops zorgden voor nog meer inspiratie rond kwaliteitsmanagement volgens Menso. 

Het kwaliteitshandboek volgens Menso is tot stand gekomen vanuit de samenwerking tussen WZC De Ruyschaert (Marke), Sint-Vincentius (Avelgem) en OLV Gasthuis vzw (Poperinge), alle drie deel van overkoepelende vzw Quattro. 
De structuur ervan maakt voor elke medewerker in één oogopslag duidelijk welke rol een document speelt binnen de Menso-kwaliteitswerking. Welk beleid is van toepassing? Welke kwaliteitsprojecten lopen hieromtrent? Aan welke Menso-prestatie draag je bij door dat document toe te passen?   


Joyce Bielen (WZC Sint-Camillus, Wevelgem) en Menso-coach Pauline Bossuyt (RS health) namen ons mee op weg naar operationele doelstellingen en het kwaliteitsjaarplan, vanuit de strategie van het woonzorgcentrum en in lijn met het Menso-kwaliteitsmodel.  
We leerden de kwaliteitswerking én het Menso-traject via kernwoorden te koppelen aan de missie, visie en strategische en operationele doelstellingen van de eigen organisatie.  Zodat het jaaractieplan één sterk gebonden geheel wordt.

Alles bij elkaar veel handvaten om de kwaliteitswerking in de eigen organisatie te versterken vanuit concrete inspiratie, ervaringen en best practices vanuit Menso-organisaties. 
Menso zet deze waardevolle 'Gluren bij de Buren' met veel enthousiasme verder als jaarijkse traditie!


Het uitgebreide verslag van deze kenniskring, met fotoreportage en slides, is beschikbaar 

voor Menso-leden via deze link.


Ben je nog geen Menso-lid?  
Contacteer ons voor een proefabonnement!


Heb je nog andere vragen? Wil je een topic toelichten in één van de volgende kenniskringen? Neem dan contact op met Ann Willems, via ann@menso.eu of 0472/04.06.12.