Met Menso kies je als organisatie voor een uitdagend kader dat aanzet tot reflectie. Een model met vijf sleutelelementen:  regie, verbondenheid, goed voelen, veiligheid en vertrouwen.  Die sleutelelementen typeren ook de Menso-kenniskring!

Het Menso-abonnement geeft je toegang tot de Menso-kenniskring, een platform waarin je kennis en ervaring uitwisselt onder collega’s. 

Complexe kwesties waar je bij je kwaliteitsproject tegenaan loopt, inspirerende succesverhalen en praktijkcases: hier heeft diepgaande, persoonlijke kennisdeling de hoogste prioriteit. Kiezen voor Menso betekent dus ook inspiratie opdoen bij collega’s, elkaar verder helpen, kortom: actief met kwaliteit bezig zijn.

Op 29 februari nodigt Menso vzw je samen met gastorganisatie WZC Mayerhof uit voor een live kenniskring:

locatie: Fredericusstraat 89, Mortsel

begin: 10u

einde: 15u

doelpubliek: zowel directie- of bestuursleden als kwaliteitscoördinatoren van WZC

thema: Menso verenigt strategie en praktijkInschrijven voor deze kenniskring doe je via dit formulier.

Deelname is gratis voor Menso-abonnees.

Wat staat er op het programma?

Heb je nog vragen? Wil je een topic toelichten in één van de volgende kenniskringen? Neem dan contact op met Ann Willems, via ann@menso.eu of 0472/04.06.12.


29 februari - 

10u tot 15u

1. Verwelkoming door Menso vzw en WZC Mayerhof

2. Directeur Jean-Pierre Waterkeyn en kwaliteitscoördinator Nathalie Goovaerts (foto) stellen hun organisatie en kwaliteitswerking in de praktijk voor tijdens het ochtendprogramma, inclusief rondgang en toelichting bij Menso-gerelateerde praktijkvoorbeelden.

3. Lunchpauze

4. Workshops 'Menso verenigt strategie en praktijk':

Workshop 1: Kwaliteitshandboek volgens Menso
door: Steffy Lowie, Evelien Nollet en Dave Vanderbeke vanuit Quattro vzw

In de praktijk zien we dat het kwaliteitshandboek vaak een eerste kennismaking is tussen een (nieuwe) medewerker en een kwaliteitsmodel. Door de bestaande procedures/werkvoorschriften/formulieren te structureren volgens Menso, bieden we een helikopterview aan op het model. Het kwaliteitshandboek bevat niet enkel content, maar weerspiegelt ook de linken met bestaande werkgroepen/referentiegebieden/... Het zullen deze laatste zijn die de nodige expertise hebben om de betreffende prestaties cyclisch te evalueren en waar nodig acties tot verbetering/borging te stellen. Want kwaliteit maken we als kwaliteitsmedewerker niet alleen, maar samen met alle medewerkers.

Deze link is er gekomen vanuit de samenwerking tussen WZC De Ruyschaert (Marke), Sint-Vincentius (Avelgem) en OLV Gasthuis vzw (Poperinge), alle drie deel van overkoepelende vzw Quattro.


Workshop 2: Kwaliteit binnen de operationele doelstellingen
door: Joyce Bielen (WZC Sint-Camillus, Wevelgem) en Menso-coach Pauline Bossuyt (RS health) 

Hoe koppel je jouw kwaliteitswerking én Menso-traject aan de operationele doelstellingen van jouw organisatie?  Hoe zorg je ervoor dat dit één sterk gebonden verhaal is? En hoe kan jij als directie of kwaliteitscoördinator dit alles op een pragmatische manier opvolgen en het overzicht bewaren? Joyce en Pauline nemen je mee in de praktische realisatie hiervan bij WZC Sint-Camillus én zetten je aan het werk om die aanpak te weerspiegelen op je eigen organisatie.


Ter voorbereiding op deze workshops vragen we je om 

  • de inhoudstafel van je eigen kwaliteitshandboek en 
  • de formulering van de strategische en operationele doelstellingen van je eigen organisatie 

mee te brengen, zodat je daarmee aan de slag kan tijdens de workshops (enkel voor je eigen gebruik).