Op 16 mei 2024 ben je van harte welkom op onze jaarlijkse Menso-inspiratiedag! 


Leerrijk én gezellig, inspirerend, uitdagend én bruisend. 

Menso-abonnee of (nog) niet, aan de hand van ons programma gaan we met elkaar in gesprek over de betekenis van kwaliteitsvolle zorg, waarbij jouw cliënt, zijn naasten en jouw medewerkers actieve en gelijkwaardige partners zijn in wonen, zorg en leven.


We starten met een boeiende keynote door Alet Klarenbeek: communicatiestrateeg, schrijfster van het handboek 'Ik ben niet eenzaam, over eenzaamheid en ouderencommunicatie', oprichtster van UP! (www.upinnederland.nl) en van het festival 'Laatbloeiers' (www.laatbloeiers.nl).


Ook vanuit Alet's visie staat de mens altijd centraal, of het nu gaat om beleid, zorg- en welzijn of projecten voor ouderen. Ouder worden is een uitermate persoonlijk proces, met een geheel eigen dynamiek en invulling. 

In de praktijk wordt dat nog wel eens vergeten en daar gaat Alet het over hebben. Met veel achtergrondinformatie, voorbeelden uit de praktijk en een lach en een traan.

Schrijf je in 

en garandeer jouw plaats!


Deelname aan de Menso-inspiratiedag is gratis voor 1 deelnemer per huis met een Menso-abonnement.


Deelnameprijs voor niet-Menso-abonnees of vanaf de 2de deelnemer per huis met een Menso-abonnement: 

  • 95 EUR excl. BTW bij inschrijving voor 10 februari (speedy bird)
  • 105 EUR excl. BTW bij inschrijving tussen 10 februari en 1 april (early bird)
  • 135 EUR excl. BTW bij inschrijving tussen 1 april en 9 mei (late bird)


Inbegrepen: lunch en het handboek 'Ik ben niet eenzaam, over eenzaamheid en ouderencommunicatie' van Alet KlarenbeekProgramma: 


12u - 13u


Ontvangst met netwerklunch


13u - 13u10

Welkom door Prof. Dominique Verté, voorzitter Menso vzw 


13u10 - 14u10

Keynote door Alet Klarenbeek

Sinds 2015 houdt Alet zich bezig met ouder worden en ouderen, vanuit de context van ouderenparticipatie en -communicatie.

 

De kracht van verhalen

Ouder worden doen we allemaal, elke dag weer. Alet verleidt met verschillende programma’s de vaak zwijgzame, oudere generaties om persoonlijke verhalen te delen. Denk aan groepsgesprekken, talkshows, een festival rondom ouder worden en een online platform.

 

Als je vertelt wat je ten diepste beweegt - zo ziet ze overal in Nederland gebeuren - leer je jezelf én anderen beter kennen. Dat leidt tot verbinding – belangrijker dan ooit in onze individualistische samenleving - want van hart tot hart verstaan we elkaar altijd. 

 

Vergrijzing verzilveren

Alet’s streven is de vergrijzing te verzilveren door ouderen in beweging te brengen en daarmee de beeldvorming over ouderen te kantelen naar een realistischer beeld. Klarenbeek gelooft in persoonlijke groei, tot de laatste snik: “Blijf bewegen, blijf je verbazen, tot het stopt.” 

 

De mens staat altijd centraal

Ouder worden is een uitermate persoonlijk proces, met een geheel eigen dynamiek en invulling. Of het nu gaat om beleid, om zorg- en welzijn, om projecten in de wijk voor ouderen: vanuit Alet’s visie staat de mens altijd centraal. In de praktijk wordt dat nog wel eens vergeten, en daar gaan we het over hebben. Met veel achtergrondinformatie, voorbeelden uit de praktijk en een lach en een traan.


14u15 - 15u05Parallelsessies

Sessie A: Kwaliteit vanuit strategische doelstellingen - Woonzorg Emmaüs

Welke rol neemt de directie op bij het algemene kwaliteitsbeleid? Wat betekent een directielid daarin? Hoe betrek je als operationele kwaliteitsmedewerker een directie bij de uitrol van Menso en bij welke prestaties kunnen ze actief meewerken? Wat met toewijzing van middelen, mensen, tijd, ...? Hoe kan transparante communicatie vanuit directie bijdragen tot een succesvolle implementatie? Hoe kort moet een directie op de bal zitten en welke verantwoordelijkheden kunnen ze uit handen geven? 

Aan de hand van een klantengetuigenis scheppen we meer duidelijkheid over de verwachtingen, taken en verantwoordelijkheden van een directie in het woonzorgcentrum bij de opstart, uitrol en opbouw van een kwaliteitsbeleid aan de hand van Menso.

Begeleiding door: Famke Silis, Woonzorg Emmaüs 

Sessie B: Betrekken van naasten - Ocura e.a.

Inhoud volgt


Begeleiding door: o.a. Carla Langie, Ocura15u05 - 15u35

Pauze
15u35 - 16u25


Parallelsessies

Sessie C: Til je organisatie naar 'the next level' - Zorgband Leie & Schelde

Inhoud volgt, deze sessie is gerelateerd aan de Menso-prestatie 'Duurzame werkgever'


Begeleiding door: Jaimie Hindryckx en Evy De Volder, Zorgband Leie & Schelde


Sessie D: 

Inhoud volgt


 

16u30 - 17uPresentatie door Menso vzw

17u - 18u


Gezellig napraten met een hapje en een drankje