vlnr: Wim Wijbaillie, Vicky Saveyn, Ann Willems (Menso), Jolien Demyttenaere, Caroline Van der Perre (Probis)

 

Op 21 november nodigt Menso vzw je samen met gastorganisatie WZC De Samaritaan (Ouderenzorg Glorieux) uit voor een live Menso-kenniskring.


Locatie: WZC De Samaritaan, Glorieuxstraat 7 - 9, 9681 Maarkedal


Agenda: donderdag 21 november van 10u tot 15u


Doelpubliek: iedereen die betrokken is bij de kwaliteitswerking in de ouderenzorg


Directeur ouderenzorg Wim Wijbaillie zorgt voor een warm welkom, kwaliteitscoördinator Vicky Saveyn en zorgmanager Jolien Demyttenaere (zie foto tijdens hun Menso-opendeurdag op 13 oktober) starten het programma met veel passie over hun kwaliteitswerking en hun voorbereiding tot en hun ervaringen met de Menso-audit. 
Nadien krijgen we de kans om de theorie in de praktijk te zien tijdens een uitgebreide rondleiding door het woonzorgcentrum.

In de namiddag duiken we verder in de wereld van kwaliteitsmanagement rond Menso tijdens een interactieve workshop onder begeleiding van de Menso-coaches en Simon Godecharle, adjunct directeur Strategie en Identiteit bij WZC Home OLV van de Kempen. 


Deze kenniskring geeft niet alleen handvatten om de kwaliteitswerking in de eigen organisatie te versterken, maar biedt ook concrete inspiratie vanuit ervaringen en best practices vanuit Menso-organisaties.

We zijn alvast dankbaar voor de gastvrijheid van het team van WZC De Samaritaan om de waardevolle 'Gluren bij de Buren' voort te zetten!



Inschrijven voor deze kenniskring doe je via dit formulier.


Deelname is gratis voor 1 persoon vanuit organisaties met een Menso-abonnement.

Nog geen Menso-abonnement? Of extra deelnemer vanuit een Menso-organisatie? 

We stellen onze deuren ook open voor jou aan € 100,- per persoon. De deelnameprijs van € 100,- voor niet-leden wordt in mindering gebracht bij het intekenen op een Menso-abonnement vóór 1/3/2025. 



Wat staat er op het programma?


vanaf 9u30


10u - 12u








12u - 12u45


12u45









12u45 - 13u45




13u45 - 14u45







14u45 - 15u


1. Verwelkoming door Menso vzw en WZC De Samaritaan

2. Kwaliteitscoördinator Vicky Saveyn en zorgmanager Jolien Demyttenaere (zie foto) stellen hun organisatie en kwaliteitswerking in de praktijk voor aan de hand van het virtueel pad van een verblijf in hun woonzorgcentrum, vanaf de eerste kennismaking tot het einde.

WZC De Samaritaan behaalde begin juli het Menso-kwaliteitslabel. Hoe hadden ze zich daarop voorbereid? Hoe hebben ze de Menso-audit ervaren?  Je mag rekenen op heel wat inspiratie, tips en tricks, in het bijzonder m.b.t. interne audits over de Menso-thema's.

3. Lunchpauze

4. Workshop: Bevraging onder de Menso-leden leert ons dat de volgende Menso-thema's vaak in de taboesfeer blijven hangen, dat het niet eenvoudig is om dit aan te brengen wanneer iemand in het wzc komt wonen en om de bewoners maar ook de naasten er actief bij te betrekken:
  • M.C.5 Genderidentiteit, intimiteit en seksualiteit
  • M.C.8 Zingeving, spiritualiteit en religie
  • M.C.18 Vroegtijdige zorgplanning
  • M.C.19 Waardig levenseinde


  • Simon Godecharle, hands-on ethicus en adjunct directeur Strategie en Identiteit bij WZC Home OLV van de Kempen, deelt zijn inzichten en adviezen om deze Menso-thema's te laten landen in jouw wzc.
  • Menso-coaches Esther Baudts (Probis) en Pauline Bossuyt (RS health) begeleiden het groepswerk om met deze thema's en de inspiratie van Simon aan de slag te gaan op basis van jullie praktijkcases.


Ter voorbereiding op deze workshop vragen we je om praktijkcases (geanonimiseerd) m.b.t. deze Menso-thema's mee te brengen, zodat we daarmee aan de slag kunnen gaan tijdens de workshop.


5. Rondvraag en dankwoord


Heb je een vraag? Wil je een topic toelichten in deze of één van de volgende kenniskringen? Neem dan contact op met Ann Willems via ann@menso.eu of 0472/040612.