Woonzorgcentrum De Samaritaan in het Oost-Vlaamse Maarkedal heeft haar eerste Menso-label veroverd. De ruim 150 personeelsleden streven eigenlijk al meer dan 10 jaar naar een betere zorg voor hun (bijna) 200 bewoners. ‘Een dynamiek creëren en daar op termijn een kwaliteitslabel aan verbinden: dat was voor ons altijd de uitdaging’, zo verduidelijkt Directeur Wim Wijbaillie. WZC De Samaritaan slaagde dan ook met onderscheiding. En dat doet overduidelijk deugd bij de staf, medewerkers én bewoners.
Wim Wijbaillie, Vicky Saveyn en Jolien Demyttenaere
Van Prezo tot Menso
Vicky Saveyn (Kwaliteitscoördinator): “Wij werkten sinds 2014 met Prezo, de voorganger van het Menso-model, en konden verder bouwen op de evaluaties van de Prezo-prestaties. Menso staat eigenlijk voor mens en organisatie en focust op de mens: bewoner, familie én medewerker. Het model betrekt alle drie partijen op een evenwaardige manier in het verhaal. Perfect, want dat was ook de weg die wij hadden uitgestippeld. Alle basisprincipes van Menso komen overeen met onze streefdoelen van elke dag.”
“Toen Menso zijn kwaliteitslabel bekendmaakte, zijn we een versnelling hoger geschakeld om onze organisatie op anderhalf jaar tijd klaar te stomen voor de aanvraag. Waarom? In de eerste plaats om onszelf continu kritisch in vraag te stellen. Ons hoofddoel was altijd al om de zorg- en dienstverlening voor de bewoners en hun naasten te optimaliseren en onze medewerkers een werkplek te geven waar aandacht is voor verbetering. Maar zo’n label is natuurlijk de spreekwoordelijke kers op de taart, een gepaste erkenning voor het mooie werk van de voorbije jaren.”
Waarderende audit
Wim Wijbaillie (Directeur): “Hoe dat in zijn werk ging? Drie mensen kwamen langs gedurende twee dagen. Ze spraken meer dan 70 mensen: medewerkers, bewoners, familieleden, vrijwilligers, studenten, bestuursleden, … Er volgden uitgebreide steekproeven van dossieranalyses en observaties van diverse zaken. De auditoren stelden veel vragen en controleerden alles dubbel.”
“De audit verliep helemaal volgens de waarden van het Menso-model. De auditoren toonden namelijk heel veel voeling met de residentiële ouderenzorg, een grote meerwaarde. En hun tweedaagse bezoek en aanpak werden als zeer aangenaam en waarderend ervaren. Onze medewerkers hadden op geen enkel moment het gevoel dat ze gecontroleerd werden, integendeel.”
Grote onderscheiding
Vicky Saveyn: “Op het einde van de auditdagen voelden we al dat het goed zat, maar we hadden niet verwacht dat het zo goed ging zijn. We scoren op 15 van de 25 prestaties het maximum van de punten. Het doet deugd dat ons harde werk zo positief beloond wordt.”
Wim Wijbaillie: “Het gevoel dat bij mij overheerst is de bevestiging van het feit dat we de juiste keuzes maken. En maakten … in het verleden. En dat we die op de goede manier implementeren. Dat wordt nu ook door een externe audit bevestigd. Mooiste compliment van het auditteam: de vlag dekt de lading. Het blijft niet enkel bij mooie woorden in ons woonzorgcentrum.”
Vicky Saveyn: “Ondanks onze goede score verloopt ook bij ons natuurlijk niet alles perfect of vlekkeloos. Maar als wij een opmerking (of klacht) krijgen over onze dienstverlening, gaan wij daar onmiddellijk mee aan de slag. Want we blijven streven naar de perfectie. We maken het verschil met de manier waarop we met fouten omgaan.”
Collectief succesverhaal
Vicky Saveyn: “Het behalen van dit label zien wij als een succesverhaal van alle partijen samen. Onze kwaliteitscel van waaruit de sturing gebeurt, legde de basis. Maar dan heb je natuurlijk een sterk team van diensthoofden nodig dat verbinding maakt met de teams. En tenslotte zijn het vooral de medewerkers op de werkvloer die het verhaal verder doortrekken naar de bewoners en hun naasten. Maar ook onze vrijwilligers spelen hun rol in het verhaal.”
Wim Wijbaillie: “Het rapport looft de positieve grondhouding die we van iedere medewerker verwachten. Vooral dat deed ons enorm veel deugd, want daar werken we al jaren aan. Enkele kernwaarden hiervan zijn: fijngevoeligheid, discretie, empathie, emotionele verbondenheid en creativiteit.”
Lovende reacties
Vicky Saveyn: “Onze bewoners zijn fier dat ze hier wonen, zeker als ze de negatieve berichtgeving over woonzorgcentra horen of lezen. Die doet vaak een beetje pijn, omdat zij ervaren dat ze het hier wél goed hebben. Wij zijn ervan overtuigd dat veel woonzorgcentra heel goed werk leveren, maar jammer genoeg zijn het vaak de negatieve dingen die in het nieuws komen.”
“Ook onze medewerkers tonen zich fier op het label en vertellen in hun omgeving dat ze een ster krijgen. In de laatste fase voor de audit ontstond er ook een groot samenhorigheidsgevoel tussen bewoners, families, medewerkers en vrijwilligers. We gingen allemaal voor hetzelfde doel en dat was vaak heel hartverwarmend om te zien.”
Verbetering als continu proces
Vicky Saveyn: “Onze grootste uitdaging voor de toekomst? Dit positief verhaal verder schrijven en onszelf hierin blijven (her)uitvinden op alle vlakken. Het auditteam raadde ons aan om meer aandacht te besteden aan externe profilering en het naar buiten toe benoemen van onze expertise. Dit kwaliteitslabel is een mooi begin. In het najaar plannen we een Menso-opendeurdag voor bewoners, families en externen en lanceren we onze vernieuwde website.”
“Ons huidige actieplan telt in totaal 169 actiepunten, waarvan er in het voorbije anderhalf jaar 96 zijn afgewerkt. Hier zijn we dus nog eventjes zoet mee. Intussen behouden we vooral de focus en blijven we op de ingeslagen weg verder werken.”
“Over drie jaar denken we zeker aan het Menso Plus-label, als we zien hoe de samenhorigheid een boost kreeg in de voorbereiding op zo’n audit. De basis is gelegd, dus we bouwen hierop verder. Als voorziening houden we wel van een gezonde uitdaging. Dit zorgt ervoor dat ons woonzorgcentrum een boeiende plek blijft om te wonen en te werken!”
Meer weten over de Menso-audits en -labels? |