Berchem, 16 mei 2024

 

Op de jaarlijkse inspiratiedag over duurzame kwaliteit van zorg, wonen en leven in woonzorgcentra, reikte Menso vzw met trots haar eerste kwaliteitslabel uit. De eer gaat naar WZC Veilige Have in Aalter.

 


Het Menso-label erkent woonzorgcentra die op de best denkbare manier een warme en veilige thuis bieden voor bewoners, naasten en medewerkers. “Het label behaal je niet zomaar”, benadrukt Ann Willems, auditcoördinator. “3 externe auditoren volgen 2 dagen lang nauwlettend de gang van zaken en praten met bewoners, familie, medewerkers, directie en zelfs buurtbewoners. Deze gesprekken gaan diep in op de resultaten voor alle betrokkenen. In hoeverre kunnen bewoners en medewerkers hun eigen keuzes maken? Voelt iedereen zich goed? Hoe zit het met de betrokkenheid? Gebeurt alles veilig en heeft iedereen vertrouwen in de toekomst?”.

 

WZC Veilige Have toonde mooie resultaten tijdens de audit. Geen schrikbeeld hier over leven in een woonzorgcentrum. Integendeel, bewoners gaven aan blij te zijn de stap naar het WZC gezet te hebben. De goesting om dag in dag uit voor elkaar te zorgen en te blijven verbeteren is duidelijk aanwezig. Zo getuigde een familielid: ‘Wanneer ik de draaideur binnenkom dan voel ik de warmte, niet van de chauffage maar van de sfeer en de betrokkenheid. Ik kom hier thuis’. 

Zo’n resultaat komt niet zomaar tot stand. Medewerkers en familie hebben inspraak, bewoners kunnen zelf beslissen: kortom, er is veel participatie en dialoog.

 

Nancy Sturtewagen, directeur wonen en leven, legt uit hoe ze dit realiseren: “Bij ons is er weinig hiërarchie. Teamcoaches beheren hun eigen afdeling. We maken er werk van om te luisteren naar bewoners en naasten. We willen hen echt dat veilig-thuis-gevoel geven. Zo maken we bijvoorbeeld een punt van ongestoorde maaltijden en hebben we een prachtige beleef- en beweegtuin.”

 

De audit heeft ook nog ruimte voor groei in kaart gebracht. Zo kunnen er nog inspanningen geleverd worden rond spiritualiteit en het echt doen leven van de initiatieven rond psychisch welzijn. 

“Waarderen wat goed zit en tegelijk streven naar verbetering, dat is de insteek”, zegt Prof. Em. Dominique Verté, Menso-voorzitter en sociaal gerontoloog bij VUB. “Onze auditoren vinken niet simpelweg checkboxen af. Ze geven aan welke goeie dingen ze zien en wat beter kan. We laten de organisatie zichzelf aan het begin van het traject evalueren en vergelijken dit nadien met de externe auditscore, wat enorm leerrijk is.” 

 

Menso is een onafhankelijk kwaliteitslabel voor de Vlaamse zorg. Met als doel: de kwaliteit van zorg, wonen en leven in woonzorgcentra systematisch verbeteren. Menso vzw is een initiatief van Probis en Pyxima in samenwerking met de koepelorganisaties Zorgnet-Icuro, VVSG en VLOZO.Lees hier het persbericht van Het Laatste Nieuws over het feest bij WZC Veilige Have waar Menso een verrassingsbezoek bracht en “Wij zijn Menso Gecertificeerd” – pins overhandigde die alle betrokkenen met trots kunnen dragen.Lees hier het persbericht van Het Nieuwsblad. Meer weten over het Menso-auditproces? Lees er hier alles over!